Wedevåg Tool |
||
WEDEVÅG WEDEVÅGS
BRUKS AB =Handred-
skap – Färger - Skärande verktyg - Dragbrotschar.
Fotografi av målning i konferensrum av Sten B. Norén.
Bruksdisponent Lars Degefors, var i aktiv tjänst ; - perioden 1954-1978.
Brandtornet t.v. Huvudkontoret med Borrfabriken.
Mekaniska och
Handredakapsförrådet från 1907 + B randtornet från 1944.
Midsommarfirandet i Sverige har tusenåriga rötter. - Majstången relateras till fruktsamhetsgudarna på hednatiden o det var när solen stod som allra högst på himlen, som de förlovade skulle vigas till äktenskap för tusen år sedan. Redan under vikingatiden dansade man till b r u d – l o p p ,så det vi ser här framför Herrgården i Wedevåg, är en fortsättning på traditionen att>föra bruden i löp<. När en”utbrytargrupp”ur svenska kyrkan på 1870- och 1880-talet, samlades till midsommarting i Wedevåg, en regional träff, var uppslutningen årligen 5-6000 deltagare! - Lägg märke till folkdräkten! Den lanserades till Wedevåg av disponenthustrun Karin Grabe 1923-1925. Låt oss betrakta en svart-vit bild, av 2 vedevågsgrabbar som bar dräkten.
Om nu dessa ”fruktbarhetsfester” satte FÄRG på tillvaron, så är det ingenting emot vad Kemiingenjören David Keiller satte igång i Wedevåg 1902:
Färg- och Fernissfabriken expanderar hela tiden och man behöver ökade utrymmen för forskning och ytterligare framsteg. En utbyggnad planeras:
Bruksdisponent Lars Degefors lyfter locket/taket till avdelningen till Nitrocellullosa. Här ses byggnader med sadeltak från 1920.Det främre (bakom långa förrådet) avlägsnas, när Forskningslaboratoriet byggs, -till 1965. Försäljningschef Karl Kiaer med fluga t.v. !
De svarta klädernas män, kom då och då på besök till färgfabriken! Ville de sätta lite färg på sin egen gråtunga vardag? – biskop Sven Silén, kommunister Nils Nordenblad, disponent Lars Degefors, och Driftsing. Walter Knutsson visar nyanseringsavdelningen, med nyansör Valter Johansson :
Fotograf Sten B. Norén. -Efter måltiden om aftonen följde en uppskattad Hjulunderhållning!
Men det var en nöjd Lars Degefors, som varje år mötte sina färgförsäljare, servicemän o forskare på Wedevågs Herrgård. |
||
vedevag.se © |