Bosse Fallström

Wedevågs Teater på 1950-talet.  ¤  Nytt revygäng ser dagens ljus 1956!


 

På 1950-talet i Vedevåg var Teatern vår samlingslokal för såväl gammal som ung. Missionsförsamlingens auktion med utropare som Axel Carlsson, Socialdemokratiska kvinnoklubbens Julgransplundring för barnen med Gulli Johansson i spetsen, Harry Gustavssons Metallavdelning, Erik Broströms Arbetarkommun, Erik Lindkvists Ungdomsklubb, Marianne Martinssons Unga Örnar, Erik Molins NTO-förening, Templet 296 Wedevåg, Lennart Wentzels Bridgeklubb, Artur Karlssons och Stig Helmerssons Bibliotek, Leo o Britta Alderins Scandia Biograf, Bosse Fallströms Cabarégäng, Idrottsföreningens Maskeradbal på Skärtorsdagen, -ja allt skulle rymmas och äga rum i Teatern Wedevåg, byggd 1917 och ägd av Wedevågs Bruk AB.

Lite lugnare gick det till hemma i Backa, hos
Oskar och Agnes Eriksson vid Hagalund!

Ja, förutom  e n  gång då Oskar fyllde 50 år 1952 och arbetskamraterna kom vid midnatt och sköt fem skott salut, utanför sovrumsfönstret. Den suveräne skytten Nils Alderin lyckades med konststycket att med 5 hagelpatroner skuta av luftledningen till telefonen, denna beckmörka novembernatt! Påföljande dag undrade Agnes varför inte

gratulanterna hörde av sig med en ringsignal till 64(senare 26064), telefonen var död!

I samma veva, hösten 1952 började mina studier vid samrealskolan i Lindesberg. Vid lördagsdanserna på nuvarande Strandskolan spelades klassisk jazzmusik och jag minns med förkärlek
min egen favoritlåt ”Drum Boggie” med trumisen Jean Krupa!


I
Vedevåg fanns en hornmusikorkester under Allan Hammarströms ledning. Rickard Grundkvist, gammal batterist (trumslagare) ville sälja sitt trumset, förr ägt av den kände stockholmsmusikern Håkan von Eidswald!Sagt och gjort, trummorna blev mina och slagverket tog plats i föräldrahemmet. Träningen kunde börja! Jag gjorde mitt bästa för att om mornarna överrösta Sigge Fürst i Frukostklubben och på kvällarna Lennart Hylands Karusellprogram i Radions P1.

I Teatern tränade jag med Inger Erikssons dragspel och Roger Björkmans gitarr. Det var när jag den 13 juni 1955 började arbeta på Wedevåg Färg, Fernissen kallad, som jag kom i kontakt med Bosse Fallström på Labbet. Han tyckte att vi skulle dra igång ett Cabarégäng i NTO:s regi!Redan till jul 1956 såg den första revyn dagens ljus! Det var premiärföreställningen ”Operation Dårpippi” som framfördes på Teaterns tilja. Musikalisk inspiratör var Owe Törnkvist och sketcherna kom från Lindarnas förlag i Falun. Bosse Fallström och Siv Eklöf sjöng ”Anders o Britta”, medan jag själv klämde i med:- ”Dagny, -kom hit o spill”!

Bosse avrundade den törnkvistinspirerade delen av programmet med ”Rumba i engelska parken”. Torbjön och Märta Erikssons döttrar Margareta och Rose-Marie skojade om ”Två glada tokar”, alltmedan orkesterdikets tre man ”Crazy-Boys” brassade på för fullt! ”Guss”, Kjell Gustavsson och ”Gittan” Birgitta Zetterlund bjuder en lokal nyhetsuppläsning som uppskattades av ÖK-reportern för dagen, Leo Alderin!
 

Ur recentionen: ”Det var luft i luckan på lördagskvällen när lokalrevyn fick sin premiär i den anrika teaterbyggnaden i Vedevåg! Några sketcher och Kupletter har gruppen själva skrivet och ungdomarna bjöd en föreställning som gick i crazyns stil. Premiären blev också en god framgång med fullsatt salong, glad revystämning med hjärtliga applåder som tack! – Vi tycker det är kul att hålla på med amatörteater, säger revybasen Hans Eriksson. Sedan vi började med det här inom NTO har vi hållit ihop och tänker naturligtvis fortsätta med olika program.”(det blev ytterligare tre, t.o.m .1959)

Leo Alderin var själv ”revybas” i Teatern Wedevåg under åren 1938 fram t.o.m. år 1953.

 


Succérevyn från 1956 ”Operation Dårpippi” genererade gästspel hos bl.a. NTO-föreningarna i Lindesberg och Fanthyttan. Arbetsledarna i Vedevåg bjöd in medverkan av såväl Luciatablå som cabarégäng. Den kvällens ljusdrottning på Mässen var Rose-Marie Eriksson. Revyènsemblen utökades hela tiden och vi ser nu i rampljuset: Birgitta Svedberg, Ronny Åberg, Brittlis Jansson, Stig Gunnarsson, Rita Johansson, Bosse Sjöberg, Anita Högman och Hilding Andersson på dragspel. Den 18 dec. 1957 var det så dags för den andra revypremiären för Bosse Fallströms cabarégäng i Teatern Wedevåg. Sedan NTO-föreningens ordförande Eric Molin hälsat välkommen till årets Lucia-fest, ljusdrottning var Birgitta Zetterlund. Kyrkoherde Nils Nordenblad krönte Lucian och erinrade om traditionen. Göran Nyberg medverkade på dragspel inför en fullsatt teatersalong.P
å sommarhalvåret erbjöds aktiviteter vid Sommarro, NTO:s fritidshem beläget vid Vedevågssjön och med vattenled mot sjöarna Vågaren och Högstabodasjön. Yttersta punkten, 7 km söderut var lastageplatsen ovanför de båda vattenfallen i Frövifors. Vid Sommarro hölls kretsträffar, man spelade brännboll och vollyboll. Vi saknade en badbrygga och en båt och förståss dricksvatten till anläggningen. På andra sidan järnvägen upp mot Snickartorp fanns förr Idrottsföreningens fotbollsplan, troligen använd sedan WIF:s grundande år 1909? Äldsta och förmodligen den ursprungliga fotbollsplanen fanns vid Ruddammen nära Stövelskaftet, en ombytesbarack för arbetarna vid Tegelbruket sommartid och

dessemellan möteslokal för NGTO-föreningen i Vedevåg (bildad 1889). Sommarro invigdes 1949 under ”pomp och ståta”, Wedevågs Hornmusikkår under Allan Hammarström förgyllde festligheterna.

 

När Örebro läns NTO-distrikt bjöd in till medlemsträff i Vedevåg lördagen den 22 mars 1958 skedde den tredje premiären för Cabarégänget. Ackompanjerade gjorde Göran Nyberg på dragspelet till èntrékupletten: ”Glad och god ska männskan va” och den avslutande ”Ankars away” eller  kanske mer känd som amerikanska marinens signaturmarch! Enskilda sångnummer i föreställningen var: ”Ovan regnbågen”,”Muskret Ramble” och ”Hjalmar och Hulda” framförda av Birgitta Svedberg. Bosse Fallström tog ton med ”Bullar och saft” och ”Sen fanns det ingentig kvar” och duettsjöng med Siv Eklöv; - Owe

Törnkvist-succén ”Anders och Britta”.

Margareta Erikssons monologer var: ”Kyllan” och ”Hjärtats problem”. I sketscher medverkade Maggan också tillsammans med systern Rose-Marie i ”Hembiträdet” och mot Gittan i ”Susanna i badet”. Ronny Åberg sågs i ”En modig man” och ”Chrazy”!


Lions Club i Lindesberg arrangerade vårmarknad den 10 maj 1958. Engagerade i rundtursbussen var Bosse Fallström, Siv Eklöv och Hans Eriksson. Bussen gick genom ett vårfagert Linde, uppför Skröders backe och turen varade så länge att ett program hann att hållas framtill i mittgången. En annan tjej från Vedevåg som också underhöll i bussen var dragspelerskan Sylvia Melin. Auktionisten Sören Persson ledde allsången i bussrundturerna. Motor bakom det hela var H. Andersson som med smittande entusiasm eldade på de medverkande till det yttersta. Parallellt pågick en dragspelstävlan. Conny Jansson från Ställdalen blev etta, för nu andra gången och segrade med ett pottpuri med Rock´n rollåtar. Som god tvåa placerade sig Roland Asp, Lindesberg. Han var utan jämförelse publikens stora favorit – ”applådåskorna ville aldrig ta slut!”  Många äldre rynkade bekymrat pannorna och mumlade om hederliga ”gammelvalser” men den tiden är tydligen helt i utdöende i Bergslagen/BP.


Bosse Fallström, ca70 bilder från hans tid som regissör för NTO:s Cabarégäng i Teatern Wedevåg 1956-59. Här har de lokala presskillarna med kamera fångat scenbilder ur de årliga revyerna som bjöds ortsbefolkningen. Ibland "bitska" repliker med snärtiga refränger ljöd kuplettsångarna genom hetluften från den björkveds eldade kaminen i teaterns andra kortända. - Varma texter med munter bakgrund!

Bosse jobbade till vardags under laboratoriechef Vivan Olsson på Wedevågs Färg och svarade för kontrollen vid Alkydkoket, under mästarskap av kok chefen där, - Martin Tiderman. Om somrarna svepte Bosse runt om på vägarna med sin 500 cc motorcykel, men lämnade alltför tidigt hembygden för andra arbetsuppgifter.


Bildmaterialet fr. Wedevågs Hembygdsförening Se bilderna här!
 
 
 

vedevag.se ©